Campaign: Inex-film Beograd

Ekspedicija Inex-film
– samoorganizovana kolektivna akcija upotrebe društvene svojine-

“Inex- film” je bilo društveno kinematografsko preduzeće koje se bavilo fimskom produkcijom i distribucijom i koje je bilo deo nekadašnjeg gigant preduzeća pod krovnim nazivom „Inex“ a koja je bila jedna od najvećih spoljno-trgovinskih kompanije bivše SFRJ, sa velikom imovinom u zemlji i inostranstvu, čija je vrednost bila procenjena na više stotina miliona evra. Danas je zgrada „Inex-filma“ u Višnjičkoj ulici napuštena i devastirana, u njoj više nema nikakvih tragova o njenoj istoriji, već se jedino može posmatrati kroz paradigmu o brutalnoj kapitalističkoj tranziciji i privatizaciji kojoj smo svedoci u poslednjih dvadesetak godina. Sećate li se filmova, Bube u glavi (1970), Užička republika (1974), Majstori, majstori (1980), Čovek sa četiri noge (1983) ili Oktoberfest (1987)? Ovo su samo neki od velikog broja naslova koji su obeležili epohu jugoslovenskog filma, a u čijoj je produkciji ili distribuciji učestvovao i „Inex-film“.

Zbog ovakve simboličke vrednosti koju je ovaj prostor imao u okviru kulturne produkcije u jugoslovenskom nasleđu kao i činjenice da je stvoren kao deo društvene svojine tadašnjeg socijalističkog društva, njegovo korišćenje smatramo legitimnim činom upotrebe zajedničke infrastrukture za potrebe savremene kolektivne proizvodnje i razmene znanja, kulturnih i aktivističkih sadržaja.

Subota, 23. april 2011, 15h
Inex-film, Višnjička 76, Palilula, Beograd
Izložba i razgovor:
“Svetsko komunalno nasleđe”, Rena Raedle i Vladan Jeremić

Organizacija: Kontekst kolektiv, u okviru projekta Borba za autonomni prostor

https://kontekstprostor.wordpress.com/

Svetsko komunalno nasleđe je kampanja koju su pokrenuli Rena Raedle i Vladan Jeremić u cilju afirmisanja arhitekture modernizma i kvaliteta stanovanja kakav su pružali prostori iz tog perioda. Svetsko komunalno nasleđe podržava aktivno uključivanje samoorganizovanih zajednica u prepoznavanje i odbranu komunalnog nasleđa.

Na izložbi u zgradi “Inex-filma” će biti predstavljeno nekoliko prostora koja nose atribute Svetskog komunalnog nasleđa. Ovo su komunalni prostori u sledećim mikro-rejonima, naseljima i gradovima- satelitima: Botanika i Riščani u Kišnjevu (Moldavija), Hejgejt Estejt u Londonu (Ujedinjeno Kraljevstvo), Blok 70 i Block 63 u Novom Beogradu (Srbija), Gropiusštat u Berlinu i Langvaser u Nirnbergu (Nemačka).

Nakon izložbe razgovor o komunalnom nasleđu i širim pitanjima koja ova kampanja pokreće otvoriće: Rena Raedle i Vladan Jeremić (umetnici i aktivisti iz Beograda) i Vida Knežević, Marko Miletić (Kontekst kolektiv).

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: